Smrt posvetovalno referendumske države

Mnenje, kolumna ali komentar
17. 4. 2024 - 16.00

Državni zbor na današnji izredni seji med drugim obravnava tudi tri predloge za razpis posvetovalnih referendumov, ki niso za vladajočo kasto pri koritih izvršne in zakonodajne oblasti države v ničemer zares zavezujoči. To so koalicijsko usklajeni referendum o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in dva, za katerima zaenkrat stoji zgolj največja koalicijska in državnozborska stranka Gibanje Svoboda. To sta referenduma o uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah, ki so ji praviloma do sedaj nasprotovale predvsem tako imenovane stare politične stranke, in o pridelavi, predelavi in uporabi konoplje v medicinske namene ter, kar je na odboru za zdravstvo podprla tudi Levica, tudi o gojenju in predelovanju konoplje za omejeno osebno rabo, kot so jo nedavno sicer dokaj ponesrečeno uvedli v Nemčiji. Kar je nenazadnje tako zelo razburilo obe opozicijski stranki, da je vodja poslanske skupine SDS Jelke Godec pribila, da je v Državnem zboru umrla pravna država, predsednik Janez Janša pa je ocenil, da se v Državnem zboru posnemajo prakse ljubljanskega mestnega sveta in da je bila izredna seja zaradi obstrukcije NSi in SDS nekaj časa celo prekinjena.

Politično bi bilo bolj logično, da bi Novo Slovenijo kot politično naslednico z domačo izpostavo Rimskokatoliške cerkve povezanih Slovenskih krščanskih demokratov nekako bolj skrbelo s krščanskim naukom pač nekompatibilno referendumsko vprašanje, ali ste za ureditev pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, kot jo sicer že poznajo v številnih bolj razvitih in demokratičnih državah od domače republike, kamor po tovrstno pomoč že odhajajo posamezni državljani, ki si to lahko privoščijo. Tokrat pa se je v bran domnevne svetosti življenja pa čeprav na smrt obolelih prebivalcev Slovenije postavila Slovenska demokratska stranka, ki je tako več kot očitno politično bolj naslonjena na konzervativne vrednote verujočih v cerkev, nauk in rimskokatoliškega boga. Nova Slovenija pa se je poslancem Svobode z očitki zlorabe postopka na seji odbora za zdravstvo po robu postavila glede predloga za razpis posvetovalnega referenduma o pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje tako v medicinske kot povsem omejeno osebne namene.

Pri razpisu predloga za posvetovalni referendum o konoplji je sicer že od samega začetka postopka, ko se je ta še nanašal na uporabo zgolj za medicinske namene, veliko nejasnosti, saj je vendarle tovrstna raba tudi v Republiki Sloveniji že dovoljena, a je pravzaprav minimalna, saj država s podzakonskimi akti ni sprejela ustrezne regulative, da bi bila tudi slovenska medicinska konoplja lahko certificirana, strokovno pregledana in s tem varna za bolnike, ki jo potrebujejo in ki so sedaj v ilegali, ali kot nezakoniti pridelovalci ali črno-tržni odjemalci, na kar je nenazadnje predlagatelje, poslance Gibanja Svoboda, opozorila tudi pravna služba Državnega zbora. Da pa lahko sploh razpravljamo tudi o legalni omejeni osebni rabi, gojenju in posedovanju konoplje na ozemlju Republike Slovenije, pa so poslanci iz Gibanja Svoboda in Levica poskrbeli šele na seji odbora za zdravstvo, ko so prvotnemu vprašanju, ali ste za to, da bi bila v RS pridelava, predelava, promet in uporaba konoplje v medicinske namene dovoljena, dodali še eno posebno vprašanje, in sicer ali naj RS na svojem ozemlju dopusti dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo. Predstavnik predlagatelja Darko Kranjc je po seji navzočim predstavnikom medijev pojasnil, da so s tem sledili pomislekom zakonodajne-pravne službe in da si vse skupaj predstavlja nekako tako, kot so to uredili v Nemčiji.

V Nemčiji je bila sicer legalizacija konoplje tudi za osebno, pa čeprav omejeno rabo del koalicijske pogodbe strank aktualne koalicije Olafa Scholza. Sprejeta v praksi pa povsem neživljenjska in za dejansko dekriminalizacijo uporabnikov že v osnovi zgrešena rešitev, po kateri bo lahko posameznik gojil do tri rastline konoplje in imel doma v posesti do 50 gramov, zunaj doma pa do 25 gramov rastline, saj že hiter pregled obljubljenih donosov na posamezno rastlino konoplje, katerih semena se uradno zgolj v zbirateljske namene povsem veselo že prodajajo tudi v Republiki Sloveniji, pove, da je lahko ta donos tudi več kot 500 gramov na rastlino. Potemtakem bodo avtomatično v prekršku vsi posamezniki, ki jim bodo zagotovljene 3 rastline za omejeno osebno rabo dale več kot 50 gramov za kajenje ali samozdravljenje uporabnih delov rastline. 

Ne glede na nemške zglede, h katerim sta vsaj za časov Angele Merkel težili tudi obe opozicijski stranki, pa so tako v Novi Sloveniji kot SDS najbolj ogorčeni glede zlorabe postopka in parlamentarne procedure, saj se s hitrim ukrepanjem vladajoče večine v Državnem zboru pač še lahko zgodi, da bomo o teh treh posvetovalnih referendumih, ob legalizaciji konoplje še o pomoči pri predčasnem končanju življenja in preferenčnem glasu na državnozborskih volitvah, prav lahko odločali skupaj z evropskimi volitvami. Medtem se obe opozicijski stranki zavzemata, da bi do tega odločanja, če sploh, prišlo šele jeseni. Ne pa da bi naj, kot je prepričan Janša, vladajoči s temi referendumi povečali tako udeležbo na evropskih volitvah kot število glasov za kandidate za evropski parlament za vladne stranke. Toda tako to gre. Medtem ko je za vso politično elito še najmanj sporno vprašanje o uvedbi preferenčnega glasu tudi na državnozborskih volitvah, pa čeprav bi s tem stare in terensko razvejane stranke izgubile moč postavljanja posameznih vedno znova istih kandidatk in kandidatov na najbolj izvoljiva mesta, je pri obeh ostalih vprašanjih, torej o legalizaciji konoplje in evtanazije, samo po sebi jasno, da gre za pravice manjšine oziroma da bo o pravicah uporabnikov konoplje ali neozdravljivo bolnih, ki bi želeli pomoč pri prostovoljnem končanju življenja, odločala moralna in ne parlamentarna večina in bi jih že zato bilo potrebno zavreči. Vladajoči politični kasti pa čeprav na naslednjih volitvah sporočiti, da naj prenehajo z razpisovanjem v ničemer zavezujočih posvetovalnih referendumov in s prelaganjem svojega lastnega dela, torej sprejemanja tudi tovrstnih težkih odločitev, na volivke in volivce še pred iztekom s strani istih zaupanega jim mandata. 

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s smrtjo posvetovalno referendumske države, v kateri namesto politike o vsakem vprašanju sicer nezavezujoče odločajo volivci, v zobeh poskrbel Tomaž Z.

Vira fotografij: https://www.populismstudies.org/Vocabulary/plebiscitary-democracy-plebis...https://www.3xza.si/minister-bojan-kumer-za-radio-slovenija-podjetja-se-...

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness